Op 16 april heeft de nieuwe bewerking van ‘The Four Thoughts’, nu als cello-octet, een mooie eerste uitvoering gekregen door Ensemble Cellowercken.

Jeroen den Herder is de oprichter en muzikaal leider van het ensemble. 

 

Deel 1. The contemplation of the rarity and preciousness of a human birth.

Over ‘The Four Thoughts’

De ‘vier gedachten’ geven 4 redenen waarom iemand een spiritueel (in dit geval boeddhistisch) pad zou willen volgen:

1 Geboren worden als mens is een uitzonderlijk gunstige situatie voor het voortgaan op een spiritueel pad. Ons menselijke leven is pijnlijk genoeg om ons te laten verlangen naar verlichting, maar tegelijkertijd ervaren we de vrijheid om ons te verdiepen in theorieën en praktijken die onze percepties kunnen veranderen.

2 Deze menselijke vorm die we bij de geboorte hebben verkregen, is een tijdelijke toestand. Zoals alles om ons heen is het onderhevig aan geboorte en dood, opkomst en ondergang. Dit begrijpen geeft ons een gevoel van urgentie.

3 Alles wat we tegenkomen heeft oorzaken en alles wat we doen heeft gevolgen. Het beroemde voorbeeld verhaalt dat er geen mangoboom zal groeien als je een appelzaadje plant. Onze acties doen ertoe.

4 De aard van onze (samsarische / op gehechtheid gebaseerde) levensstijl is lijden. We lijden als we niet krijgen wat we willen, we lijden als we krijgen wat we niet willen, maar we lijden ook als we wel krijgen wat we willen en we bang worden om het te verliezen.

Het spirituele pad helpt om los te komen van de gehechtheid die altijd pijnlijk is.

Cello (Ensemble CelloWercken Zutphen):
Laurence Gaudreau
Clara Aucejo Lafont
Irene Cáncer Navarro
Aliaksandra Harbachonak
Khrystyna Kulchynska
Juan Limón Romero
María Soeiro
Ana Vera Pinzón