Huidige projecten
Als componist en soms als speler is Frank betrokken bij een aantal verschillende projecten. Deze projecten lopen behoorlijk uiteen in stijl, benadering en werkwijze. Dat is geen toeval, hij vindt het fijn om dingen te doen die hem verrassen en hem uitdagen. Daarbij kan hij de ervaringen die hij opdoet vaak vertalen naar andere situaties.
CelloWercken Zutphen
In 2022 kwam Frank in contact met Jeroen den Herder. Jeroen is een gevierde cellist die met CelloWercken Zutphen naast zijn carrière als hoofdvakdocent aan twee conservatoria een eigen internationale opleiding voor cellisten vormgeeft, en het tweejaarlijks cellofestival in Zutphen organiseert.
Op dit moment werkt Frank, op verzoek van Jeroen den Herder, aan een bewerking van een stuk voor cello-octet. Op 1 mei 2022 ging Franks compositie voor cellokwartet ‘The Four Thoughts’ in première onder leiding van Jeroen den Herder.
Jazz in schaapskleren
Jazz in Schaapskleren bestaat uit drie muzikanten die ieder meerdere instrumenten bespelen.
Niek Hietbrink, Jakko Smit en Frank van Velthoven spelen allemaal gitaar, contrabas en tenminste één blaasinstrument.
Samen hebben ze een grote liefde voor ingetogen en sfeervolle Jazz, maar mag het af en toe ook even knallen. Pareltjes uit de jazztraditie, maar ook uit de popgeschiedenis, worden afgewisseld met eigen composities en poëzie.
The Only Defense
Dit is een hommage aan vriend en dichter/schilder Ted Jackson (waarmee Frank het album ‘Coloured Tongues’ opnam). De laatste dichtbundel voor zijn dood in 2019 kreeg als motto mee: ‘Love is the only defense against death’. Nout Ingen Housz is als gastmuzikant te horen op drums.
It’s a Jungle in here
Waar de uitdrukking ‘It’s a jungle out there’ wijst op de chaos in de wereld om ons heen, wijst deze compositie op de chaos in onszelf.
Nout Ingen Housz is als gastmuzikant te horen op drums.
One or two shades of blue
Dit is een 90 seconden durende speelfilm van Chris Frieswijk, Chris Dunnink en Joren Leferink waarin Jazz in Schaapskleren optreedt tijdens de corona lockdown.
Maslo’s Equipe
‘Maslo’s Equipe’ is de volgende stap in de samenwerking tussen Chris Frieswijk (Maslo) en Frank van Velthoven. Deze samenwerking heeft in het verleden al tot mooie resultaten geleid.
Chris en Frank zijn momenteel samen nieuwe nummers schrijven waarin beiden trouw blijven aan hun eigen muzikale achtergrond. Ze schrijven niet alleen nieuwe nummers om een nieuw album maken, maar ze vormen ook een band om de nummers live te kunnen spelen.
Als stip aan de horizon denken ze aan het uitbrengen van een album met originele liedjes waarin liefde voor Afrikaanse muziek, improvisatie, diepzinnige Nederlandse teksten en een geweldige blazerssectie in elk nummer terug te horen zijn. Muziek die verleidt en meevoert, maar in de teksten komen thema’s als twijfel en onzekerheid aan de orde. Kortom, een album waarop de tijdgeest op intelligente wijze wordt geïnterpreteerd; lichtvoetig maar diepzinnig.
De eerste single is onlangs uitgebracht: ‘Wie Denk Je Wel Niet Dat Je Bent’.
Maslo’s Equipe bestaat uit
Chris Frieswijk
voc, gitaar, n’goni
Frank van Velthoven
voc, sax, gitaar & contrabas
Niek Hietbrink
trompet, voc
Jakko Smit
trombone, voc
Lukas Brouwer
bas, toetsen, voc
Pim van Gessel
drums, voc
NOMYRUS
We zijn omgeven door een netwerk van leven, dat aan ons verschijnt in verschillende vormen, grof en subtiel. Dit netwerk van leven staat in wisselwerking met ons bestaan. Het is ons bewustzijnsniveau dat de diepte van de communicatie bepaalt.
NOMYRUS vindt, identificeert en legt contact met levensvormen die gemakkelijk worden verwaarloosd of weggeduwd. Het is de missie van NOMYRUS om de verborgen informatie zichtbaar te maken door de verzonden berichten te versterken en een sfeer van rust te creëren waarin zachte en diepe geluiden te horen zijn en verborgen beelden kunnen verschijnen.
Vanaf een eiland voor de Noord-Noorse kust verzamelt beeldend kunstenaar Myriam Borst beelden, geluiden en kosmische ingevingen die terugkaatsen op het palet van de Nederlandse componist en jazzmuzikant Frank van Velthoven.
Als methode zoomt NOMYRUS in, in plaats van uit, om het totaalbeeld helder te krijgen. In de bijna stilstaande details wordt de essentiële beweging zicht- en hoorbaar. Bij het inzoomen vervaagt de grens tussen de geobserveerde wereld buiten en de binnenwereld van de observant.