Discografie
Frank van Velthoven
Hotel Pema
‘Pema’ is de naam die Frank kreeg van een van zijn Boeddhistische leraren. In Himalaya-landen vind je veel hotels en guesthouses met de naam ‘Hotel Pema’.
Voor Frank verwijst het naar de tijdelijke plaats waar Pema woont; of het nu in een vermoeide hotelkamer is, in een Europees mannelijk lichaam, of in de geest van de muziek die door de tijd heen zijn emoties heeft uitgedrukt.
Dit album bevat huisgekweekte jazz, gekruid door smaken uit Afrika, Boeddhistische rituelen en Arabische muziek, resulterend in een echt wereldwijd jazzgevoel.
Pema, uw gastheer, heet u welkom en wenst u een aangenaam verblijf.
‘Hotel Pema’ is als fysieke CD te verkrijgen en te streamen via Bandcamp
Spotify
Sahara Ripple
Caravan’s Journal
Saraha Ripple is de naam van de samenwerking tussen Chris Frieswijk en Frank van Velthoven. Chris speelt hangdrum en Frank sopraansax.
In 2018 bracht Sahara Ripple het album ‘Caravan’s Journal’ uit. De titel verwijst naar een onderweg-zijn, naar het beschouwen van de buitenstaander, de onthechtte en relaxte toehoorder.
Improviserend rond vaste thema’s ontstaat er een dromerig en kabbelend geluid dat heimwee oproept naar plaatsen waar je misschien wel nooit bent geweest.
Het album ‘Caravan’s Journal’ is op CD verkrijgbaar en te vinden op Spotify:
In 2018 waren Chris en Frank tegelijkertijd op reis; Chris naar Senegal, Frank naar Nepal. Ze maakten ieder een video van wat ze om zich heen zagen en voegden die bij de muziek van Sahara Ripple. Tijdens het coronatijdperk is deze samenwerking gestopt, maar een nieuwe begonnen: Maslo’s Equipe.
Chris in Senegal
Frank van Velthoven
The Four Thoughts
The Four Thoughts is een strijkkwartet gecomponeerd door Frank van Velthoven, uitgevoerd als cellokwartet door Kwartet Cellowercken Zutphen onder leiding van Jeroen den Herder.
De thematiek van ‘The Four aThoughts’ vindt zijn oorsprong in een oude Tibetaans Boeddhistische tekst waarin aan de hand van vier gedachten wordt opgeroepen dit menselijke bestaan te benutten om een spirituele ontwikkeling door te maken.
De vier delen van het stuk zijn geïnspireerd op deze ‘gedachten’:
- De bijzondere gelegenheid die een geboorte als mens biedt
- De vergankelijkheid (van die bijzondere gelegenheid)
- De wetmatigheid van oorzaak en gevolg, en
- De nadelen (het lijden) van het wereldse bestaan.
In de opbouw van het stuk wordt een element uit de klassieke Indiase muziek gebruikt. In Indiase muziek speelt de tanpura gedurende het hele stuk een drone-toon waar de melodieën zich toe kunnen verhouden.
In dit kwartet is per deel één noot aangewezen die deze functie heeft, maar deze noot is niet aan een specifiek instrument toegewezen en hij kan in verschillende octaven voorkomen. Als laatste regel mag deze toon nooit de grondtoon zijn van de andere melodische bewegingen.
Samenvattend heeft ieder van de vier delen één noot die door het hele deel klinkt, maar zo verweven is in de vier stemmen dat hij niet als drone opvalt. Door deze constructie heeft het stuk een eigen karakter en blijft de spirituele inspiratie door de hele compositie voelbaar.
Bandcamp
Spotify
Dit is een live-registratie door Kwartet CelloWercken Zutphen, onder leiding van Jeroen den Herder. Cello’s: Jeroen den Herder, Camelia Ciobanu, Lluïsa Paredes en Sari Šaciri.
Jackson & Van Velthoven
Coloured Tongues
‘Coloured Tongues’ is een album (2015) dat de poëzie van Ted Jackson combineert met de geïmproviseerde muziek van Frank.
Ted Jackson was een Amerikaanse schilder en dichter die naar Amsterdam was verhuisd. Ted en Frank hadden een vriendschap van meer dan 25 jaar die zich verdiepte toen Ted ergens in de vroege jaren 2000 zijn tenorsaxofoon (Conn, ladyface) genereus aan Frank weggaf. ‘Beschouw het als de jouwe’ is alles wat hij erover zei. Tot op de dag van vandaag bespeelt Frank deze sax.
Ted overleed in 2019. Hij wordt gemist door zijn familie, zijn vrienden en zijn fellows.
Het album ‘Coloured Tongues’ is een verzameling van de beste opnames die ze maakten in totaal drie opnamesessies. Het werd uitgebracht op CD (in een zeer beperkte oplage) en was snel uitverkocht.
Na het overlijden van Ted bracht Frank het opnieuw uit op Spotify om de herinnering aan Ted levend te houden.
Ted gaf zijn laatste gedichtenbundel het motto mee: ‘Love is the only defense against death’. Later droeg Frank zijn compositie ‘The only defense’ op aan zijn vriend.
Frank van Velthoven
Eight Meditations for soprano saxophone & tändkulemotorer
Het geluid van de oude motoren die in het begin van de twintigste eeuw door Scandinavische vissers werden gebruikt, waren voor Frank de bron van muzikale informatie. Hij improviseerde op de toon, het ritme en vooral op de geest van de motoren.
In sommige gevallen zorgen de motoren ervoor dat de saxofoon klinkt als een machine, maar vaker laat de sax de motor klinken als een muzikale entiteit. In beide gevallen zijn de resultaten intieme duetten die roestige, bijna vergeten motorgeluiden en vloeiende zoutwater-achtige sopraansaxofoon combineren.
Je kunt dit project horen als een verzameling stukken die in één beweging zijn gemaakt. Het is opgenomen zoals een zenmeester een kalligrafie schildert. In één fris moment reagerend op het geluid van de oude motoren. Daarom dragen de duetten de titel ‘Acht Meditaties’.